Szemészeti férgek

Szemféreg – thelaziozis: egyre terjed a szemférgesség Magyarországon is

Videó: Így néz ki egy féregeltávolítás a szemből Fonalfereg a szemben, Magyar orvos esete az emberi szembe költöző férgekkel Közép-Afrikában Magyar Nemzet Igazi fonalfereg a szemben férget dörzsölt ki a szeméből egy fiatal nő Origo Mivel megijedt, hogy megvakul, először a helyi orvoshoz ment, aki további két férget távolított el a szeméből.

szemészeti férgek

Egy szemész még hármat talált benne. Végül Beckley az Amerikai Járványügyi Hivatalhoz, a CDC-hez fordult, ahol a kutatók megállapították, hogy a Thelazia nemzetségbe tartozó parazita fertőzte meg.

szemészeti férgek

A féreg a szemhéj alatti részt fertőzte meg bekarikázott rész Forrás: CDC Húsz nap alatt az orvosok és saját maga összesen 14 férget távolított el a szemhéjából - írja az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene szakfolyóirat. Kiderült, hogy Beckley esete volt az első, amikor ez a féreg szemészeti férgek fertőzést okozott. A Thelazia gulosa nevű fonálféreg eddig csak szarvasmarháknál fordult elő az Egyesült Államok északi és Kanada déli részén.

szemészeti férgek

A parazitát olyan apró legyek terjesztik, fonalfereg a szemben a szemgolyót védő folyadékkal, a könnyel táplálkoznak. Thelazia gulosa fonálféreg mikroszkópos képeForrás: CDC A féreg hosszan tartó jelenléte a szaruhártya átfúródását okozhatja, szélsőséges esetben akár vakság is lehet a következmény. Angelmin féregtabletta Thelazia férgeknek eddig csak két olyan faját ismerték, amely embernél is előfordul, főleg Európában és Ázsiában, szemészeti férgek körülmények között élő, főleg állattenyésztéssel foglalkozó emberek körében.

szemészeti férgek

Ez az első dokumentált eset, hogy egy harmadik fajuk is okozhat humán fertőzést.

További a témáról