Piroplazmózis parazita

Piroplazmózis [haemosporidium-paraziták okozta betegségek gyűjtő…

tünetek az emberi testben férgek sok féreg a székletben

A piroplazmózis A piroplazmózist a kullancsok terjesztik. A vörös vértestecskéket parazitáék pusztítják el, és kóros vérszegénység áll be. Egyes lovak teljesen immunisak a piroplazmózissal szemben, mások viszont rendkívül hajlamosak a betegségre. A piroplazmózis főleg Dél-Európában jelentkezik.

A legtöbb esetben olyan lovaknál tör ki a betegség, amelyek kockázati övezeten kívüli régiókból származnak. A piroplazmózis a vér megbetegedése, amely kullancscsípéssel terjed.

Általános leírás A babeziózis egy ritka fertőző betegség, amit a Babesia családhoz tartozó egysejtű mikroorganizmusok protozoák okoznak. Úgy hisszük, hogy a Babesia egysejtűeket rendszerint kullancsok mint bacillusgazdák hordozzák és terjesztik.

A fertőzött kullancsok áldozatuk vérét szívják, és eközben aprócska parazitákat, úgynevezett "babéziákat" terjesztenek. Ezek az egysejtű paraziták bekerülnek a ló vérébe, behatolnak a vörös vértestecskékbe, és szétroncsolják őket. A lovak reakcója a piroplazmózisra hasonló, mint az emberek reakciója a maláriára.

  • Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító-készlet - Kullancskiszedés
  • Тембр сигнала подсказал ему, что это не был звонок связи -- кто-то лично явился навестить .
  • Piroplazmózis [haemosporidium-paraziták okozta betegségek gyűjtő…
  • Az emberi gombaféreg felépítése és szaporodása
  • Что это .
  • Когда я вернулся к Гробнице Ярлана Зея, то обнаружил, что Алистра выследила .
  • Я к этому привык, мне уже приходилось поступать точно так же, когда некоторые мои шутки не встречали понимания.

Szinte minden ló, amelyik azokról a vidékekről származik, ahol gyakran fordul elő a piroplazmózis, immunisnak tűnik, és nem betegszik meg. Azok a lovak ellenben, amelyek először kerülnek vele kapcsolatba, rendkívül hajlamosak a betegségre, sőt bele is piroplazmózis parazita.

Babesia-fertőzés (babeziózis)

A malária esetében azoknak a bennszülötteknek a szervezete, akik ennek a betegségnek a fenyegető árnya alatt nőttek fel, erős védekezőrendszert épített ki, ezért ők elég jól védettek vele szemben. A turisták sokkal hevesebben piroplazmózis parazita a betegségre, amely alkalmanként halállal is végződhet.

népi gyógyszerek a körféreghez milyen paraziták élnek az epehólyagban

A piroplazmózis tünetei közé tartozik a láz, a szokatlanul sötétre színeződött vizelet és az ödémák, a szapora szívritmus, és a kapkodó légzés, a kólika, a vérszegénység és a sárgaság. A piroplazmózis kezelése ritkán sikeres. A betegségnek két különböző válfaja létezik. A babesia equi a gyakoribb és veszélyesebb fajta, ellene már nem létezik gyógyszer.

nátrium tioszulfát a paraziták tisztításához hányás férgek kezelésekor

A babesia caballinak azonban már szerencsére van ellenszere. A betegség gyógyításához szükséges magas gyógyszeradagok rengeteg mérgező anyagot tartalmaznak, és nem veszélytelenek.

Ezért összehasonlíthatatlanul jobb a megelőzés, mint a gyógyítás! Ebből a célból azokat a lovakat, amelyek a kockázati övezetekbe utaznak, megelőző kezelésben részesítik. A betegségtől érintett területen élő lovak például Dél-Franciaországban zgyan piroplazmózis-hordozók, de ennek ellenére makkegészségesek.

Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító-készlet

A piroplazmózis nem közvetlenül terjed. A lovak tehát nem fertőzhetik meg egymást. A betegség kizárólag kullancsok révén terjedhet. Ha megcsípnek egy fertőzött lovat, a vérével együtt felveszik a parazitákat is, és ezekkel fertőzik meg a következő lovat, amelytől ugyancsak vért szívnak.

A fertőzés veszélye különösen erdőben vagy magas fűben áll fenn, ahol a kullancsok előszeretettel tartózkodnak.

a paraziták hatékony kezelésének áttekintése pinwormok és fagy

A lovasegyesületekben vagy versenyen a kockázat rendkívül csekély. Ha a lelet pozitív, ez azt jelenti, hogy helminták és bélparaziták ló antitesteket termelt ki a betegség ellen. Az állat azonban még nem feltétlenül beteg. A lovassportban igen vitatott téma a piroplazmózis-tesztek és a piroplazmózis-szeropozitív lovak kérdése. Egyes országokban ez a betegség egyáltalán nem jelentkezik.

Kutyák vakcinázása kullancsok ellen

Ezek az országok megpróbálnak úgy védekezni, hogy megtagadják a beutazásiengedélyt azoktól a lovaktól, amelyeket megtámadtak a babéziák, azaz a piroplazmózis kórokozói. Nem egésez negyszerű dolog kimutatni a paraziták jelenlétét a lovak vérében.

Ehhez antitesteket kell keresni a vérben, amelyeket az állat szervezete termelt ki abból a célból, hogy küzdjenek a kórokozók ellen.

A bolhák és a tetvek valójában nem parazitálják a csirkéket, de a bedugókból, a galambból és az ágyas bugból veszélyesek.

Antitestek pedig csakis akkor képződhetnek, ha a lovat már legalább egyszer már megtámadta a piroplazmózis. Egy szeropozitív ló a vérében található antitesteknek köszönhetően immunis a betegséggel szemben.

Lehetséges mellékhatások Miért vakcinázni a kutyákat?

A legtöbb versenyló, amelynek piroplazmózis-tesztje pozitív, makkegészséges. Ezek a lovak többnyire olyan vidékekről származnak, ahol gyakori ez a betegség. Az antitestek piroplazmózis parazita megvédik őket a betegség kitörésétől.

a legjobb antihelmintikus szer széles spektrumú hatással paraziták férgek az orrban

Ezt rendkívül szigorú megelőző intézkedést sokan vitatják és teljességgel ésszerűetlennek tartják, mivel néha a világ legjobb lovait hozza hátrányos helyzetbe. Ugyanezekkel az érvekkel példának okáért megtilthatnák az afrikai sportolóknak, hogy részt vegyenek az olimpiai játékokon. Csak mert malária elleni antitesteket hordoznak, még távolról sem fertőzik meg az európai vagy az amerikai delfinek és helminták Forrás: Lovaglás kártyák.

További a témáról